I Guldæblet er der masser af fester og andre aktiviteter i løbet af året. Vores sanglege og eventyr er med til at understrege årets gang, idet de ofte er årstidsrelaterede.

Årsrytmen med alle festerne er primært noget, der bliver fejret i børnehaven, men vuggestuens børn vil også mærke stemningen, når der er fest, da årets og naturens rytme også følges i vuggestuens sanglege.

Til hver af festerne spiser vi mad, som er med til at understrege netop hver enkelt fest.

Høstfest

Op til høstfesten tager børnehaven på bondegårdstur til en økologisk eller biodynamisk gård. Vi tager af sted om morgenen og kommer hjem i løbet af eftermiddagen.

Bonden viser os gårdens dyr, og vi høster korn og grønsager. På festdagen kærnes smør til frokosten, og vi kværner og valser korn dagen lang.

Vi fejrer, at høsten er kommet i hus med et overdådigt frokostbord, som består af hjemmebagt brød og nykærnet smør samt frugt og grønt, som børnene medbringer hjemme fra egen have.

Et af festens højdepunkter et det flotte og morsomme høsteventyr, hvor gulerødder, æbler, porrer mm. bliver levende.

Michaelsfest

Michaelsfesten holdes i september. Under forberedelserne til denne fest finder vi pinde til sværd, som forhåbentligt bliver drysset med stjernestøv, så de kan blive stærke. Og vi laver stjernebånd og stryger alle de røde ridderkapper.

På festdagen er børnehaven forvandlet, og i midten af rummet står et stort dybblåt Michaelsbjerg med levende lys og krystaller. Vi hører et eventyr om modige kampe mod drager og bliver selv slået til Michaelsriddere. Vi spiser riddermad, bl.a. bestående af en rød suppe – af  “drageblod.” Vi kæmper som Michaelsriddere udenfor mod dragen.

Lanternefest

Festen begynder med lanterne-dukketeater. Her møder børnene dværge og nisser, som lever og arbejder under jorden. Op til festen har børnehaven lavet smukke lanterner, der kan lyse i mørket.

Sent på eftermiddagen når det er blevet mørkt, går vi alle sammen ud med vores tændte lanterner og synger lanternesangene. Måske hører gamle Morten det og kommer forbi med sol-, måne- og stjernesmåkager, som hans søde kone har bagt. Gamle Morten er ham, der passer på træerne og blomsterne i børnehaven og dyrene i skoven. Denne fest er også for forældre og store søskende, der kan holde magien.

Adventsspiral

Til denne fest, som vi holder sidst i november, har vi lagt en stor granspiral på gulvet i børnehaven. I midten står et stort lys tændt. Vi har pudset røde æbler og sat bivokslys i, og med dem går vi, en efter en, ind i spiralen og tænder hver vores lys ved det store lys. En fin og inderlig optakt til julemåneden.

Julespil

Tre uger inden julefesten spiller vi dagligt et krybbespil, hvor børnene er klædt ud som Jomfru Maria, Josef, æslet, oksen, englen Gabriel, hyrder, værter og små engle. Til julefesten, som er for forældre og bedsteforældre, vil børnene vise krybbespillet. Bagefter spiser vi æbleskiver og ønsker hinanden en glædelig jul.

Helligtrekongersfest

På den anden side af nytår fortsætter julespillet endnu en stund. Blot bærer englen Gabriel ikke længere en ledestjerne men et Helligtrekongerlys, og nu er det ikke hyrderne, der kommer til Jesusbarnet, men kongerne, der er nået frem med gaver.

Selve dagen (så tæt på 6/1 som muligt) bliver der dækket kongebord, der er bagt kongekrone-kager, og lysene i helligtrekongerstagen er tændt.

Fastelavnsfest

Fastelavnsmandag har børnehaven gennemgået en forvandling, der svarer til årets tema, det være sig fest på slottet, i skoven, under vandet osv. Alt og alle i børnehaven er klædt ud til denne fest.

Spirefest

Til spirefesten sår vi vores påskehaver med pralbønner, og haven udenfor sås til med blomsterfrø. Menuen denne dag er selvfølgelig spirer, frø, frø, spire og atter spire.

Påskefesten holder vi lige op til påske. Op til påsken har vi lavet reder udenfor, hvis nu påskeharen skulle komme forbi med æg. På selve dagen finder vi de æg, som påskeharen heldigvis kom forbi med, og som den har gemt rundt omkring i børnehaven. Vi triller æg ned ad bakken og spiser dejlig påskefrokost.

Majfest

I starten af maj måned danser vi om majstangen. Vi har farvet silkebånd, bundet lysegrønne bøgeblade om høstkransen og lavet en stor majstang. Festen er for hele familien og er slået sammen med en arbejdsdag.

Pinsefest

Som optakt til pinsefesten har vi lavet de smukkeste pinsefugle med silkehaler og sunget om fuglene der bygger reder. Vi blæser sæbebobler, og til eventyr tænder hver enkelt barn et lille lys, som flyder i vand, mens vi lytter til fortællingen. Til denne fest er alle klædt i hvidt.

Sommerfest

Sommerfesten er afslutningen på året og holdes lige inden sommerferien. Til denne fest tager vi afsked med de store skolebørn, som får deres helt eget æbletræ samt deres snittekniv.

Vi tager mad med til fælles bord, og alle børnene får blomster samt deres male og tegnemapper med hjem. Aftenen slutter vi som regel af med, at de voksne synger nogle af vore gamle danske sange for børnene