Dagligdagen i Guldæblet er bygget op omkring faste rutiner, som er med til at give en tryg ramme for børnene. Ud fra de kendte rammer skaber børnene deres helt egen hverdag.

Børnehaven

Når børnene bliver afleveret er det ude i haven, hvor der er fri leg. I denne tid er de voksne og nogle af børnene i gang med at forberede dagens måltid (skrælle, skære og rive gulerødder, rødbeder, æbler osv.) eller tænder bål til suppe eller pandebrød.

Kl. 09.00 er der sangleg efterfulgt af frisk bagte boller og the, hvorefter der igen er fri leg. Kl. 10.30 går vi ind og får fortalt et remse- eller folkeeventyr, hvorefter vi går til bords og spiser dejlig hjemmelavet mad. Efter spisning skal alle 3-4 årige hvile ca. en halv time. Nogle børn falder i søvn og får en lille lur. De 5-6 årige har stilletid hvor der bliver tegnet, lavet kreative aktiviteter eller hjælper til i køkkenet. Frem til kl 16, hvor Guldæblet lukker, er der leg inde på stuen eller ude i haven. Kl.ca.14.00 serveres der eftermiddagsmad.

Eventyr

Hver dag er der eventyrtid. Her fortælles der et remseeventyr, folkeeventyr eller årstidsfortællig

Et fint pyntet eventyrbord viser et billede af historien og måske er der dukker med i handlingen. Den voksne fortæller eventyret uden at læse op fra en bog. Således er den voksne nærværende i fortællingen og kan have kontakt med børnene, som danner egne indre billeder. Eventyrene fortælles 1-2 uger i træk, så barnets behov for gentagelse bliver imødekommet.

At høre eventyr udvikler evnen til at lytte, koncentrere og fordybe sig. Og børnenes fantasileg bliver i høj grad inspireret ved eventyrfortælling.

Sangleg 

Hele året samles vi ude på sanglegspladsen i al slags vejr, med udsigt ud over markerne. I sangene synger vi om solen, dyrene, blomsterne og blæsten, alt imens vi står midt i den.

I gennem året møder vi også forskellige godtfolk, såsom skovtrolde, alfer, dværge, prinser, prinsesser, riddere, brændehuggeren, Gamle Morten og mange andre. Alt efter hvad der passer til årstiden.

Under sanglegen veksler vi mellem at være i bevægelse eller ro, trampende eller trippende let på tå, at gå i kreds eller være ”noget” inde i midten. Alt dette er en social øvelse i ikke altid at være i centrum eller ikke altid at holde sig tilbage og barnets sprog, musikalitet og motorik bliver stimuleret igennem sanglegen.

Ugens gang

Igennem hele ugen er der faste aktiviteter, som er med til skabe den trygge hverdag for børnene.

Mandag: Går vi en tur til tinget i Ågerup.
Tirsdag: Vi laver bålsuppe i haven .
Onsdag: Maledag, hvor alle børn maler vådt i vådt.
Torsdag: Starter vi indenfor, hvor alle børn begynder dagen med at tegne. Vi har eurytmi kl. 9.00 og efterfølgende legetid inde eller ude inden frokosten. 5 års klubben er nogen gange på tur, eller laver andre aktiviteter. De spiser ude.
Fredag: Vores årstidsfester ligger oftest på fredage, så der er ikke nogle særlige planlagte aktiviteter.

Vuggestuen

I vuggestuen er tempoet mere stille og roligt end i børnehaven. Fra 1.april til 1.oktober starter vi ude og i vinterhalvåret starter vi inde. Dagen starter inde i vuggestuen fra klokken kl. 7.30 og børnene afleveres frem til senest kl. 9.00. Ved aflevering indenfor bankes der roligt på døren og barnet tages imod af pædagoen. Da vi er et lille hus, må man forvente at der kan være voksne fra både vuggestuen og børnehaven som tager imod barnet.

Kl. 9.00 er der sangleg. Her synger vi om årstiden, og laver små fingerlege efterfulgt af te og nybagte boller. og herefter er der leg i haven ,hvor der er årstids sysler og havearbejde og nogle gange går vi en tur i Ågerup. Efter legetid bliver børnene puslet og kommer på toilettet, får vasket hænderne inden vi går til bords og spiser.

Når vi har spist bliver børnene lagt ud at sove i krybberne. De små trætte børn bliver puttet tidligt og de store får lov til at lege og får et lille remse eventyr inden de skal sove. Hver barn får sunget en lille sang (den samme hver dag).

Når børnene står op er der eftermiddagsmad i form af  brød og frugt.

– Alle børn sover ude i krybbe hele året
– Alle børn får økologisk/biodynamisk mad
– Alle børn synger med de voksne hver dag
– Alle børn er ude hver dag

Måltid

Maden i Guldæblet er vegetarisk og af økologiske/biodynamiske råvarer. Madlavningen har en stor rolle i det pædagogiske arbejde da den er med til at forme rytmen i dagligdagen, ugen og året.

De råvarer vi bruger er bragt direkte til børnehaven fra bondemanden. Hver dag spiser vi frugt/grønt og friskbagte boller til formiddagsmad og ved årstidsfesterne får vi et festmåltid der er inspireret af festens tema.

Fødselsdag i Guldæblet

At holde fødselsdag i børnehaven er noget ganske særligt, både for fødselaren, men også for resten af gruppen. Til denne særlige dag, er fødselsdagsbarnets forældre med. Et lille bord er blevet pyntet i “hemmelighed” i eventyrkredsen, med lys, blomster og krystaller, og under lige så mange silketørklæder som man fylder år, er gemt en lille gave. Der er blevet lavet tryllelys og fødselsdagskrone og kappen er fundet frem.

Der er så mange små traditioner omkring fødselsdagen, en af dem er en ganske særlig sangleg, hvori fødselsdagsbarnet er i centrum samt et ganske særligt eventyr, som handler om barnets liv.Barnet har også noget økologisk frugt, chokoladekage eller is med hjemmefra til dessert.

 Børnene holder meget af fødselsdage, og det er en intens oplevelse for dem. I Guldæblet er det et princip, at der ikke inviteres børn med hjem til mere fødselsdag. På denne måde er alle med til fejringen – både børn og forældre. Vi fejrer første fødselsdag for barnet når det fylder 4 år.

I vuggestuen er børnene meget yngre derfor holder vi ikke en egentlig fødselsdag. Dog vil vi til 3 års fødselsdage markere dagen med at tænde lys, synge og have en lille gave.