En typisk dag

Dagligdagen i Guldæblet er bygget op omkring faste rutiner, som er med til at give en tryg ramme for børnene. Ud fra de kendte rammer skaber børnene deres helt egen hverdag.

Åbningstider
Mandag til fredag fra kl. 07.30 til 16.00

Børnehaven
Når børnene bliver afleveret er det ude i haven, hvor der er fri leg. I denne tid er de voksne og nogle af børnene i gang med at forberede dagens måltid (skrælle, skære og rive gulerødder, rødbeder, æbler osv.) eller tænder bål til suppe eller pandebrød. Vi lukker hønsene ud og kigger efter æg.

Stand 08Kl. 09.00 er der sangleg efterfulgt af knækbrød og the, hvorefter der igen er fri leg. Kl. 11.00 går vi ind og får fortalt et remse- eller folkeeventyr, hvorefter vi går til bords og spiser dejlig hjemmelavet mad. Efter spisning skal alle 3-4 årige hvile ca. en halv time. Nogle børn falder i søvn og får en lille lur. De 5-6 årige har stilletid hvor der bliver tegnet, lavet kreative aktiviteter eller hjælper til i køkkenet. Mellem ca. kl.12.30-14.00 er der inde tid, hvorefter der er leg udenfor i haven. Kl.14.00 serveres der eftermiddagsmad.

Frem til kl 16, hvor Guldæblet lukker, er der leg inde på stuen eller ude i haven.

Eventyr
Hver dag er der eventyrtid. Her fortælles der et remseeventyr, folkeeventyr eller årstidsfortællig.20160412_100509-1-1 (3)

Et fint pyntet eventyrbord viser et billede af historien og måske er der dukker med i handlingen. Den voksne fortæller eventyret uden at læse op fra en bog. Således er den voksne nærværende i fortællingen og kan have kontakt med børnene, som danner egne indre billeder. Eventyrene fortælles 1-2 uger i træk, så barnets behov for gentagelse bliver imødekommet.

At høre eventyr udvikler evnen til at lytte, koncentrere og fordybe sig. Og børnenes fantasileg bliver i høj grad inspireret ved eventyrfortælling.

Ugens gang19
Igennem hele ugen er der faste aktiviteter, som er med til skabe den trygge hverdag for børnene.
Mandag: Går vi en tur til ”Tinget” eller skoven. Her leger vi og i sommerhalvåret spiser vi frokost på turen og kommer direkte hjem til hvile- og eventyr- tid. I vinterhalvåret går vi hjem og spiser, så der er turen lidt kortere.
Tirsdag: Vi laver bålsuppe i haven og hele morgenen går med at forberede grønsagerne sammen med børnene.
Onsdag: Maledag, hvor alle børn maler vådt i vådt, dog ikke de 3 årige.
Torsdag: Starter vi indenfor, hvor alle børn begynder dagen med at tegne. Vi har eurytmi kl. 9.00 og efterfølgende legetid inde eller ude inden frokosten. Efter frokost består eftermiddagsmaden af pandebrød tilberedt over bål.
Fredag: Vores årstidsfester ligger oftest på fredage, så der er ikke nogle særlige planlagte aktiviteter.

– Alle børn er ude at lege 3-4 timer om dagen
– Alle børn hviler ca. ½ time om dagen
– Alle børn får økologisk/biodynamisk mad
– Alle børn synger og får fortalt eventyr som udvikler sprog og social kompetence.

Vuggestuen
I vuggestuen er tempoet mere stille og roligt end i børnehaven. Dagen starter inde i vuggestuen fra klokken kl. 7.30 og børnene afleveres frem til senest kl. 9.00. Ved aflevering bankes der roligt på døren og barnet tages imod af pædagoen. Da vi er et lille hus, må man forvente at der kan være voksne fra både vuggestuen og børnehaven som tager imod barnet.

Kl. 9.00 er der en kort sangleg. Her synger vi om årstiden og laver små fingerlege og herefter er der tid til at gå ud i haven at lege. Efter legetid bliver børnene puslet og kommer på toilettet, får vasket hænderne inden vi går til bords og spiser.

Når vi har spist bliver børnene lagt ud at sove i krybberne. De små trætte børn bliver puttet tidligt og de store får lov til at lege en lille tid inden. Hver barn får sunget en lille sang (den samme hver dag) og får en lille hjemmesyet dukke at putte med.

Når børnene står op er der eftermiddagsmad i form af friskbagt brød og the.

– Alle børn sover ude i krybbe hele året
– Alle børn får økologisk/biodynamisk mad
– Alle børn synger med de voksne hver dag
– Alle børn er ude hver dag

Sangleg i børnehaven
Hele året samles vi ude på sanglegspladsen i al slags vejr, med udsigt ud over markerne. I sangene synger vi om solen, dyrene, blomsterne og blæsten, alt imens vi står midt i den.

I gennem året møder vi også forskellige godtfolk, såsom skovtrolde, alfer, dværge, prinser, prinsesser, riddere, brændehuggeren, Gamle Morten og mange andre. Alt efter hvad der passer til årstiden.

Under sanglegen veksler vi mellem at være i bevægelse eller ro, trampende eller trippende let på tå, at gå i kreds eller være ”noget” inde i midten. Alt dette er en social øvelse i ikke altid at være i centrum eller ikke altid at holde sig tilbage og barnets sprog, musikalitet og motorik bliver stimuleret igennem sanglegen.

18Måltid
Maden i Guldæblet er vegetarisk og af økologiske/biodynamiske råvarer. Madlavningen har en stor rolle i det pædagogiske arbejde da den er med til at forme rytmen i dagligdagen, ugen og året.

De råvarer vi bruger er bragt direkte til børnehaven fra bondemanden. Hver dag spiser vi frugt/grønt og friskbagte boller til eftermiddagsmad og ved årstidsfesterne får vi et festmåltid der er inspireret af festens tema.

Mandag: Børnehaven får rugbrødsmadder med figen, agurk, rødbede, karrypostej og gomasio. Vuggestuen får risengrød.
Tirsdag: Bålsuppe med pastaskruer.
Onsdag: Grød med fløde og sirup og årstidens frugter og bær.
Torsdag: Friskbagte boller med smør og pesto samt råkost af æbler og gulerødder
Fredag: Grøntsagspizza med eller uden ost. Rundet af med en lille sund dessert.

Fødselsdag i Guldæblet
At holde fødselsdag i børnehaven er noget ganske særligt, både for fødselaren, men også for resten af gruppen. Til denne særlige dag, er fødselsdagsbarnets forældre med. Et lille bord er blevet pyntet i “hemmelighed” i eventyrkredsen, med lys, blomster og krystaller, og under lige så mange silketørklæder som man fylder år, er gemt en lille gave. Der er blevet lavet tryllelys og fødselsdagskrone og kappen er fundet frem.

Der er så mange små traditioner omkring fødselsdagen, en af dem er en ganske særlig sangleg, hvori fødselsdagsbarnet er i centrum samt et ganske særligt eventyr, som handler om barnets liv.Barnet har også noget økologisk frugt, chokoladekage eller is med hjemmefra til dessert.

Børnene holder meget af fødselsdage, og det er en intens oplevelse for dem. I Guldæblet er det et princip, at der ikke inviteres børn med hjem til mere fødselsdag. På denne måde er alle med til fejringen – både børn og forældre. Vi fejrer første fødselsdag for barnet når det fylder 4 år.

I vuggestuen er børnene meget yngre derfor holder vi ikke en egentlig fødselsdag. Dog vil vi til 3 års fødselsdage markere dagen med at tænde lys, synge og have en lille gave.