Dagligdagen i Guldæblet er bygget op med faste rutiner, som er med til at give en tryg ramme for børnene. Ud fra de kendte rammer skaber børnene deres helt egen hverdag.

Børnehaven

Når børnene bliver afleveret, er det ude i haven, hvor der er fri leg. I denne tid er de voksne og nogle af børnene typisk i gang med at forberede dagens måltid (skrælle, skære og rive gulerødder, rødbeder, æbler osv.) eller tænde bål til suppe eller pandebrød.

Kl. 09.00 er der sangleg efterfulgt af friskbagte boller og te, og så er der igen er fri leg. Kl. 10.30 går vi ind og får fortalt et remse- eller folkeeventyr, hvorefter vi går til bords og spiser dejlig hjemmelavet mad. Efter spisning skal alle 3-4 årige hvile ca. en halv time. Nogle børn falder i søvn og får en lille lur. De 5-6 årige har stilletid, hvor der bliver tegnet, lavet kreative aktiviteter, eller de hjælper til i køkkenet. Frem til kl. 16, hvor Guldæblet lukker, er der leg inde på stuen eller ude i haven. Ved 14-tiden serveres der eftermiddagsmad.

Eventyr

Hver dag er der eventyrtid. Her fortælles der et remseeventyr, folkeeventyr eller årstidsfortælling.

Et fint pyntet eventyrbord viser et billede af historien, og måske er der dukker med i handlingen. Den voksne fortæller eventyret uden at læse op fra en bog. På den måde er den voksne nærværende i fortællingen og kan have kontakt med børnene, som danner egne indre billeder. Samme eventyr fortælles 1-2 uger i træk, så barnets behov for gentagelse bliver imødekommet.

At høre eventyr udvikler evnen til at lytte, koncentrere og fordybe sig. Vi oplever, at børnenes fantasileg i høj grad bliver inspireret af eventyrfortællingerne.

Sangleg 

Hele året samles vi ude på sanglegspladsen i al slags vejr med udsigt over markerne. I sangene synger vi om solen, dyrene, blomsterne og blæsten, alt imens vi står midt i den.

Gennem året møder vi også forskellige godtfolk, såsom skovtrolde, alfer, dværge, prinser, prinsesser, riddere, brændehuggeren, Gamle Morten og mange andre afstemt efter, hvad der passer til årstiden.

Under sanglegen veksler vi mellem at være i bevægelse eller ro, trampende eller trippende let på tå, at gå i kreds eller være ”noget” inde i midten. Det er en social øvelse i ikke altid at være i centrum eller ikke altid at holde sig tilbage, og barnets sprog, musikalitet og motorik bliver stimuleret igennem sanglegen.

Ugens gang

Igennem hele ugen er der faste aktiviteter, som er med til skabe den trygge hverdag for børnene.

Mandag: Går vi en tur til tinget i Ågerup.
Tirsdag: Ingen faste aktiviteter.
Onsdag: Maledag, hvor alle børn maler vådt i vådt.
Torsdag: Starter vi indenfor, hvor alle børn begynder dagen med at tegne. Vi har eurytmi kl. 9.00 og efterfølgende legetid inde eller ude inden frokost. 5-årsklubben er nogle gange på tur, eller laver andre aktiviteter. De spiser ude.
Fredag: Fra morgenstunden laver vi bål og bålsuppe. Vores årstidsfester ligger oftest på fredage.

Vuggestuen

I vuggestuen er tempoet mere stille og roligt end i børnehaven. Fra 1.april til 1.oktober er vi ude fra morgenstunden og i vinterhalvåret inde. Dagen begynder inde i vuggestuen fra klokken kl. 7.30, og børnene afleveres frem til senest kl. 9.00. Ved aflevering indenfor bankes der roligt på døren og barnet tages imod af pædagogen. Fordi vi er et lille hus, må man forvente, at der kan være voksne fra både vuggestuen og børnehaven, som tager imod barnet.

Kl. 9.00 er der sangleg. Her synger vi om årstiden, og laver små fingerlege efterfulgt af te og nybagte boller. Herefter er der leg i haven, hvor der er årstidssysler og havearbejde, og nogle gange går vi en tur i Ågerup. Efter legetid bliver børnene puslet, kommer på toilettet og får vasket hænderne, inden vi går til bords og spiser.

Når vi har spist, bliver børnene lagt ud at sove i krybberne. De små trætte børn bliver puttet tidligt, og de store får lov til at lege og får et lille remse-eventyr, inden de skal sove. Hvert barn får sunget en lille sang (den samme hver dag).

Når børnene står op, er der eftermiddagsmad i form af brød og frugt.

– Alle børn sover ude i krybbe hele året
– Alle børn får økologisk/biodynamisk mad
– Alle børn synger med de voksne hver dag
– Alle børn er ude hver dag

Måltid

Maden i Guldæblet er vegetarisk og af økologiske/biodynamiske råvarer. Madlavningen har en stor rolle i det pædagogiske arbejde, da den er med til at forme rytmen i dagligdagen, ugen og året.

De råvarer vi bruger er bragt direkte til børnehaven fra bondemanden. Hver dag spiser vi frugt/grønt og friskbagte boller til formiddagsmad, og ved årstidsfesterne får vi et festmåltid, der er inspireret af festens tema.

Fødselsdag i Guldæblet

At holde fødselsdag i børnehaven er noget ganske særligt – både for fødselaren og for resten af gruppen. Til denne særlige dag er fødselsdagsbarnets forældre med. Et lille bord er blevet pyntet i “hemmelighed” i eventyrkredsen med lys, blomster og krystaller, og under lige så mange silketørklæder, som man fylder år, er der gemt en lille gave. Der er blevet lavet tryllelys og fødselsdagskrone, og kappen er fundet frem.

Vi har mange små traditioner omkring fødselsdagen. En af dem er en ganske særlig sangleg, hvori fødselsdagsbarnet er i centrum samt et ganske særligt eventyr, som handler om barnets liv. Barnet har også noget økologisk frugt, chokoladekage eller is med hjemmefra til dessert.

Børnene holder meget af fødselsdage, og det er en intens oplevelse for dem. I Guldæblet er det et princip, at der ikke inviteres børn med hjem til mere fødselsdag. På denne måde er alle med til fejringen – både børn og forældre. Vi fejrer første fødselsdag for barnet, når det fylder fire år.

I vuggestuen er børnene meget yngre. Derfor holder vi ikke en egentlig fødselsdag. Dog vil vi til  treårs fødselsdage markere dagen med at tænde lys, synge og have en lille gave.